Huidhonger

Over verlangen naar fysieke ervaringen, intimiteit en het onvervuld verlangen


Auteur
 Gemma Boormans & Esther Cohen

Uitgever De Arbeiderspers

1e uitgave 2020

ISBN 98790 295v42036/NUR 860

Recensent Anneke Koper

Samenvatting van het boek

Ervaringsdeskundigen vertellen over hun behoefte en verlangen naar fysieke ervaringen, intimiteit en het onvervulde verlangen.
Zij leggen in dit boek ‘Huidhonger’ uit als een begrip voor fysieke aanraking, seks, rouwlust, verloren zijn, geruststelling, overleven en vrijen.

De schrijvers laten diverse mensen aan het woord die op een of andere wijze hun partner hebben verloren. Deze mensen hebben op verschillende manieren invulling gegeven aan gevoelens als rouw, verloren zijn, geruststelling zoeken en vrijen.
Na een scheiding werden zij op jezelf teruggeworpen. Daardoor ontstaan er mechanismen als compenseren, dissociëren, ontkoppelen en uiteenvallen.

Door de scheiding en het verlies van je relatie, verlies je een deel van jezelf: een wond die openligt. Dit noemen de schrijfsters ‘Huidhonger XL’. Een soort amputatie wond, met ongekende pijn, wat door een shock ervaring kan ontstaan. Een shock heeft een functie, menen zij, dan hoef je de pijn niet te voelen.

In het boek laten zij hulpverleners aan het woord. Deze hulpverleners zijn geïnterviewd over hun ervaringen met huidhonger. Een intuïtieve masseuse, psychiater, predikant, seksuoloog en psycholoog, en een eenzaamheid-deskundige. Opvallend is dat niemand van hen spreekt over huidhonger.

Wat is het belang van huidhonger?

  • Aansluiten bij de behoefte van de cliënt.
  • Veel voelen is van levensbelang.
  • Kinderen opvoeden en ontwikkelen met het lichamelijke, het erotische, en het intieme bewustzijn.
  • Laten we vertrouwen hebben in en met mensen.
  • Praten geeft niet altijd het effect van de nabijheid.
  • Laat vragen bestaan, zonder ze dicht te smeren.
  • Er is een gemis aan liefde, aanraking en samen zijn.
  • Naakt zijn, samen met een ander voed je verlangen om jezelf levend te houden.

Mensen hebben fysieke aanraking nodig. Aanraking is niet altijd de oplossing bij eenzaamheid en partnerverlies. Door stress verandert de hormoonhuishouding, vermindert het afweersysteem en het knuffelhormoon. Samenleven en sociale contacten geven je een langer leven.

Link met Rebalancing

Het verlangen naar een veilige setting om aangeraakt te worden en onverwerkte gevoelens, zoals rouwen, te leren verwerken. Waar mensen alleen niet toe instaat zijn.
Door aanraking in het hier en nu leren zijn, de leegte gaan dragen i.p.v. compenseren.

Wat je aanspreekt in het boek

Hoe mensen na verlies of scheiding van hun partner opzoek zijn naar fysieke aanraking, om uit het mechanisme van controle en verdringen te stappen.

Meerwaarde van het boek voor jou als Rebalancer

Een onderzoek naar menselijke verbinding, het lijfelijke contact, waardoor hechting met een ander mens en persoonlijke ontwikkeling tot stand kan komen. Inzicht gekregen hoe en waardoor anderen denken dat zij huidhonger ervaren.