Bernadette Hermans

woensdag 11 september 2019

Periodiek zetten we op deze plaats een rebalancer - lid van Platform Rebalancing Nederland - in de spotlight. Deze keer is dat Bernadette Hermans

benadette.jpg
Bernadette Hermans

 

Toeval bestaat niet

Ik kwam in aanraking met Rebalancing in 2001, toen ik een jaar workshops Rebalancing ging volgen in Haarlem onder de bezielende leiding van Soeluh van de Berg. Ik had eigenlijk geen idee waar Rebalancing over ging, maar voelde me uit balans en niet lekker in mijn vel na terugkeer in Nederland. Ik liep ‘toevallig ‘tegen een folder aan van Soeluh die daarop een antwoord leek te geven, dus ik meldde me aan…
Daarvoor had ik sinds 1994 gewerkt als Reisbegeleidster, sinds 1996 eigenlijk constant ‘elders’ aan het werk, met name in Azië, waar ik in contact kwam met het boeddhisme dat me enorm aansprak.

Ik vond het moeilijk weer te wennen in Nederland: geen huis, vriendenkring opgedroogd op 2 mensen na, moeilijk om aansluiting te vinden bij mensen die een vast sociaal netwerk hadden en ‘opgegeten’ leken te worden door werk en hun gezin. Ik kan me nog goed herinneren dat ik in mijn Fiat Panda op de A4 richting mijn werk op Schiphol, verwonderd keek naar deze wereld waar iedereen het blijkbaar OK vond om dagelijks uren in de file te staan en geaborbeerd te worden door de dagelijkse ‘sleur’. Zoals ik voorheen ook. Ik wist zéker dat ik hier niet meer aan wilde wennen.
De jaren in Azië waar ik voornamenlijk buiten leefde in het groen, waar de mensen meestal open en hartelijk waren en veel lachten, ondanks hun moeilijke levensomstandigheden, waren een enorme tegenstelling met Nederland waar mensen binnen en naar binnen gericht leefden en altijd haast leken te hebben. Waar ik op straat vreemd werd aangekeken als ik iemand vriendelijk groette; iets dat in Azië heel gewoon was. Kortom: ik kon niet goed mijn draai vinden, maar wilde wel mijn hart blijven volgen, iets dat ik geleerd had te doen – met vallen en opstaan – in die jaren buiten Nederland. Kon dat in Nederland in de situatie waarin ik me bevond: zonder huis, weinig geld, weinig vrienden, zoekend naar ‘passend werk’.

Met Rebalancing begon ik aan een reis naar mijn binnenkant…. 

Na al die jaren in het buitenland, waar ik los van verwachtingspatronen van familie, vrienden en collega’s mezelf opnieuw leerde ontdekken, leek het nu tijd dit te leren doen in Nederland.
De Rebalancing workshops leerden me mijn hoofd uit te schakelen en in contact te komen met mijn lichaam en te luisteren naar wat het me te vertellen had. Wat vond ik fijn, waar voelde ik me prettig bij? Ik leerde beter te voelen wat bij me paste. Liet wat oude rommel uit mijn rugzakje vallen, wat een opluchting! En kwam tot de keuze in de Humanitaire Hulp te stappen, om zo een bijdrage te leveren aan het ondersteunen van de meest kwetsbare mensen die geconfronteerd worden met een natuurlijke ramp of slepend conflict.  Tijdens mijn reizen was ik hier ook mee geconfronteerd, dus eigenlijk was het een logische keuze.
Ik heb nog overwogen om de opleiding tot Rebalancer te gaan doen, vooral omdat ik er zo blij van binnen van werd. Ondanks de steun van mijn toenmalige vriend (en nu man), heb ik dit destijds niet gedaan, omdat ik niet financieel afhankelijk wilde zijn. Maar de wens hier meer mee te doen bleef altijd bij me.

In 2014 toen Cordaid, waar ik nog steeds voor werk, besloot tot de zoveelste reorganisatie, kreeg ik een coach die me ondersteunde in een antwoord te vinden op de vraag: wat heb ik hier op aarde te doen en hoe kan ik dat verwezenlijken in deze Nederlandse wereld?
Na veel gesprekken die niets opleverden stuurde hij me naar een Familie opstelling en dit heeft veel in me losgemaakt. De angst om te falen, onzekerheid, oude pijn van niet gewaardeerd worden als kind, kwamen als lava omhoog. En het besef dat deze gevoelens  mijn leven nog steeds regeerden. Waardoor de zelfverwezenlijking die ik zocht niet de ruimte kon krijgen die het nodig had.
Toen, in 2014, besloot ik het roer om te gooien en de Rebalancing opleiding te gaan doen. Wel naast mijn werk, want alles loslaten durfde ik nog niet. Wel ging ik minder uren werken en dat doe ik nog tot de dag van vandaag.

Licht van binnen

De naam van mijn praktijk illustreert wat Rebalancing voor mij doet. Het heeft me lichter gemaakt van binnen, de zwaarheid van zelftwijfel opgelost. En tegelijkertijd heeft het me dichter bij mijn innerlijk licht gebracht, mijn motivatie, mijn hartenergie, mijn ‘wat heb ik te doen op deze wereld’. Telkens als ik een sessie mag geven voel ik een diepe dankbaarheid in mijn hart en voel ik me verbonden met een hogere energie die me leidt.
Rebalancing heeft mijn leven enorm verrijkt, het heeft innerlijke rust gebracht en geeft me een gevoel van stevigheid. Mijn vertrouwen in wat er is en dat gebeurt wat te gebeuren staat is enorm gegroeid en dat helpt me meer aanwezig te zijn in het nu, te genieten van wat er is. Aandacht en ruimte te hebben voor alles om me heen. En mijn eeuwige zelftwijfel aan de kant te zetten.

Volg je hart, want dat klopt.

Mijn praktijk heb ik opgezet omdat ik mensen heel graag wil begeleiden in het vinden van hun ware zelf. Om contact te kunnen maken met hun diepste wensen en verlangens en hier de ruimte aan te durven geven in hun dagelijkse leven. Zodat zij, net als ik, mogen genieten van het leven, hun hartenergie kunnen laten stromen en zo en hun unieke talenten kunnen manifesteren in onze huidige wereld. En deze daarmee een stukje mooier te maken.

Ik geloof er heilig in dat dat het doel is van ieders leven op aarde.
Ieder leven is waardevol en zinvol. En geeft ons een kans ons karma uit te werken.
Daar wil ik graag mijn stukje aan bijdragen.

La Luna Llena

Mijn hartewens om meer in de warmte en de natuur te kunnen wonen en meer ruimte te hebben voor innerlijke inspiratie, wordt in 2020 verwezenlijkt. Mijn man, de katten en ik verhuizen dan naar Spanje, waar we een huis hebben gekocht op een aardig stuk heuvelland, gelegen aan de wandelroute van de Volle Maan (La Luna Llena) ????.

Tussen de pijn-, olijf- en amandelbomen hopen we een spirituele plek te realiseren voor eenieder die verdieping zoekt, de batterij wil opladen om in rust en ruimte meer tot zichzelf (zijn hart) te komen.
We willen Rebalancers, yoga, cranio-sacraal, meditatie beoefenaars en docenten een plek bieden om vakantie te vieren en/of kleinschalige workshops aan te bieden (max 10 mensen). En te genieten van biologische maaltijden op ons terrein, dat met zonnepanelen en regenwater zelfvoorzienend en duurzaam is. Op mijn website volgt tzt meer informatie over de mogelijkheden.  

Met deze overgang naar weer een ander leven is voor mij de cirkel (maan) rond en hoop ik mijn talenten en vaardigheden, mijn ervaringen in mijn leven tot nu toe, bij elkaar te brengen. En deze inspiratie met een warm hart aan anderen te mogen doorgeven.

Voor een leven in het licht    

Namaste en proost!

Wil je zelf bij een rebalancer ervaren wat Rebalancing is? Hoe dat voelt?
Een rebalancer vind je op de pagina Zoek een rebalancer.

Liever meedoen aan één- of meerdaagse workshop?
In onze Agenda worden workshops aangeboden.

 

Inspiratie

Grada den Blanken

dinsdag 23 augustus 2022

Vluchten voor je schaduw

zaterdag 30 juli 2022

Caroline Smit

woensdag 9 maart 2022

Annemiek Heijnen

maandag 31 januari 2022

Lisette Thooft

vrijdag 15 oktober 2021

Trudy Boer

maandag 6 september 2021

Mieke Meesen

woensdag 21 juli 2021

Swami Veet Prayas

donderdag 13 mei 2021

Maria Geelen

woensdag 7 april 2021