Malik John van der Rest

Malik John van der Rest

Mijn naam is Malik John van der Rest. Ik ben gediplomeerd rebalancer en gecertificeerd in ademcoaching en meditatieve aanraking via Arun Conscious Touch en Heart of Presence training van Nishant Matthews. Naast rebalancer in mijn praktijk in Nijmegen werk ik als docent binnen de Rebalancing School voor Lichaamswerk en Bewustzijn.

Hoe kun je succesvol zijn in je studies en je werk, gezond zijn en een grote vriendenclub hebben en toch jezelf regelmatig diep depressief voelen? Het leven lachte me tientallen jaren toe, maar ik lachte zelden terug. Pas tijdens het eerste jaar van mijn opleiding tot rebalancer ontdekte ik dat ik al die jaren niet in mijn lichaam woonde, maar er net buiten. Zo links van mijn hoofd, boven mijn schouder. Ik was de verbinding met mijn leven al die jaren compleet kwijtgeraakt. ‘Ik voel het niet’, zei ik vaak als vrienden me vroegen of ik gelukkig was, en kon me behoorlijk wanhopig voelen als dat voelen maar niet lukte. Regelmatig vond ik het geen probleem als het ademen in mij zou stoppen.
De eerste keer dat rebalancer Wilko Iedema me tijdens een sessie uitnodigde om heel bewust uit mijn lichaam te treden en te voelen hoe dat was, ging er een totaal nieuwe wereld voor me open. Ik zag hoe mooi dit overlevingsmechanisme eigenlijk is; hoe het me al die jaren beschermd had en me had gebracht waar ik toen was. Dat wij als mensen dit kunnen! Ik voelde dankbaarheid en kon daarna ook het verdriet over de afscheiding én het verlangen om thuis te komen in mijn lichaam op aarde eindelijk gaan voelen.

Dit moment –  en vele andere momenten van ontluikend bewustzijn over wie ik ben en hoe ik leef – maken Rebalancing voor mij tot een fascinerende weg naar waarachtig leven en liefhebben, om te beginnen van mijzelf.

Initiatie in het liefdesveld van Osho

Ik kwam bij een rebalancer terecht toen ik mijn ontwikkeling zag stilvallen na een paar jaar Haptotherapiesessies te hebben gevolgd. Bij die haptotherapeut kon ik niet over mijn zielenroerselen praten. Te zweverig volgens haar. Bij Rebalancing vond ik de ruimte en diepte om al mijn levensvragen oordeelloos in het licht te zetten en via mijn lichaam te onderzoeken. Ik voel me nog elke dag helemaal welkom met alles wat in mij leeft. Na een paar sessies bezocht ik een open dag van de Rebalancing School. De mensen kwamen me zo bekend voor, al had ik ze nooit ontmoet. Ik pakte er een boekje op van de Indiase mysticus Osho, de grondlegger van Rebalancing, en las een paar woorden, waarna de tranen over mijn wangen stroomden. Opnieuw kwam ik verder thuis. Na dat moment werd Osho mijn innerlijke bevrijder en grootste inspiratiebron op mijn nieuwe levenspad. Eind 2017 volgde een initiatie in het liefdesveld van Osho en kreeg ik de spirituele naam Malik (Anand Malik, koning van gelukzaligheid), die ik sinds die tijd voer, naast mijn geboortenaam John.

Natuur als spiegel

Van kleins af aan ben ik veel in de natuur. In de natuur kom ik tot rust. Sinds ik door Rebalancing weer ben gaan voelen, ervaar ik steeds meer dat al het leven op aarde onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Die gevoelde ervaring van verbinding, van stroming en van levenskracht fascineert me mateloos. Ik ben niet alleen. Alles ademt en stroomt in verbinding met elkaar. Wauw! In dit filmpje vertel ik kort hoe Rebalancing me daarbij helpt.

In mijn praktijk, mijn docentschap en tijdens workshops en natuurretraites begeleid ik mensen het liefst naar het zelf kunnen ervaren van deze verbinding. Het geeft hun leven meer perspectief. Je bent niet voor niets op deze planeet. Iedereen komt vanuit de sterren hier naartoe om in deze wereld iets te brengen en te halen/leren. Zo zie ik dat. Dit kunnen voelen met je lichaam is voor veel mensen een voorwaarde om überhaupt helemaal in het lichaam te durven landen en zich te verbinden met het leven dat door ze heen wil stromen. In welke hoedanigheid dan ook: verdriet, woede, angst, kracht, vreugde, enzovoorts. Allemaal vormen van levensenergie.

Voelen dát je leeft

Ik begeleid mensen bij het stap voor stap gaan ervaren en ‘be-leven’ van hun essentie. Dat ze meer zijn dan het verdriet of de pijn. Dat ze contact kunnen ervaren met wat ze komen doen en dat ze niet alleen zijn. Vanuit deze ervaring kunnen ze de pijn van de oude wonden gaan zien als een waardevol onderdeel van het hele proces naar overgave aan hoe hun leven zich ontvouwt. Bijvoorbeeld: echt verbinding maken met de levensenergie van pijn kan een ingang zijn naar diepere levenslessen. Het bestrijden of bedwelmen van die pijn kan betekenen dat je die lessen mist. En het voelen van je angst en woede laat je ook voelen dát je leeft.

Duik in een mysterie

Het leven is voor mij een groot mysterie. Het na al die jaren vervreemding eindelijk helemaal aangaan, reikt me een immense rijkdom aan van schoonheid, wonderen, diepe vreugde, ruimte, stilte, enzovoorts. Regelmatig voel ik me diep geraakt dat ik via Rebalancing hiermee mag werken met mensen. Niet zozeer als therapeut met cliënten, maar veel meer als medemensen die samen een duik nemen in dit mysterie. Zich overgevend aan het niet weten en het niet doen, oordeelloos onderzoekend en ervarend waar het leven ons in het hier en nu mee naartoe neemt.

Malik John van der Rest
Lichaamsgewijs