De Tastzin

Over de menselijke betekenis van de huid


Auteur
 Ashley Montagu (1905 – 1999)

Oorspronkelijke titel Touching

Uitgever Spectrum

1e uitgave 1971

ISBN (1972) 9027452245

ISBN (2008 – 90e druk) 978 9031507085

Recensent Christiane Gathmann

Korte samenvatting van het boek

Montagu stelt in zijn boek de vraag welke invloed de verschillende soorten ervaringen met de huid, die het organisme vooral in de eerste levensfase ondergaat, op zijn verdere ontwikkeling heeft. In mooie voorbeelden ervaar je welke prikkelingen noodzakelijk zijn voor een gezonde ontwikkeling en wat de gevolgen van het gemis of een tekort aan lichamelijk contact zijn. Daarbij gaat hij in op fysieke, psychosociale en seksuele ontwikkeling. Dit boek uit 1971 geeft inzicht in de verandering van tactiliteit in verschillende culturen en door de eeuwen heen. Alles wordt grondig onderbouwd met verschillende onderzoeken uit het dierenrijk en hoe daar wordt omgegaan met lichamelijk contact.

Motivatie voor de keuze van dit boek

Ik heb dit boek voor het eerst in handen gekregen in 1998 terwijl ik zwanger was van mijn tweede dochter. Ik was enorm geraakt door dit wetenschappelijk onderzoek. Ik las hierin over het belang voor zowel moeder als kind van fysiek contact tussen beiden. Exact dat had ik vanuit een innerlijke overtuiging gevoeld en toegepast voor, tijdens en na de bevalling van mijn eerste dochter. Met het oog op de komst van ons tweede kindje kon ik dit dus nog gerichter en met nog meer aandacht toepassen. Bijzonder ontroert was ik over het verhaal van ‘oude Anna’ in Duitsland uit 1940. In een ziekenhuis in Düsseldorf zegt de arts tegen de onderzoeker:

“Als we alles wat we medisch kunnen doen voor een baby gedaan hebben en het gaat nog niet goed, dan geven we hem aan Anna, en dat lukt haar altijd.”

Montagu beschrijft het verband tussen vroege prikkeling van de huid en een gezonde ademhaling en dat ook in relatie tot de verschillende emoties.

Verband met Rebalancing

Deze wetenschappelijk uiteenzetting over de tastzin en het belang van prikkeling van de huid zou in mijn ogen ook voor elke Rebalancer een standaardwerk mogen zijn. Dit onderbouw ik met het volgende citaat uit hoofdstuk 6:

“Bewustzijn van het lichaam in de ruimte, en van de ruimte die het zelf omgeeft, moet op duizend manieren tot stand komen.”

Montagu heeft het met name over de prikkeling van baby’s. Wie weinig of geen fysiek contact ervaren heeft in zijn kinderjaren en het later aandurft om zich door een Rebalancer te laten be-HAND-elen, zal dit waarschijnlijk als een weldaad ervaren.
Als Rebalancer zie ik het als een eer, om daar waar er gebrek is ontstaan in vroege jaren, een bijdrage te mogen leveren.

De wetenschappelijke onderbouwing van lichamelijk contact en de betekenis van de huid hierin, dienen mij als onderbouwing van het werk als Rebalancer. De vele voorbeelden dragen bij aan het inzicht in de gevoelswereld van het individu. Deze inzichten uit de vorige eeuw zijn in de huidige tijd misschien actueler dan ooit.

Op mijn website vind je nog meer literatuur over dit onderwerp.