Oorsprong

De oorsprong van Rebalancing ligt in de jaren ’70 toen een diverse groep van ervaren lichaamswerkers elkaar ontmoetten in het meditatiecentrum van de spirituele leraar Osho. Het waren experts in onder andere Rolfing, Alexander-techniek, Feldenkrais, Träger, Cranio-Sacraal-therapie en Bio-energetica.

Lichaamswerk
Aangespoord door Osho creëerden zij een nieuwe vorm van lichaamswerk, die het beste van hun verschillende technieken uit het Westen en Oosten combineerde. Bovendien introduceerde Osho een nieuwe visie op lichaamswerk, namelijk dat het lichaam een ingang vormt tot diepere lagen van de psyche en het energetische. Net als in Osho’s actieve meditaties wordt het lichaam in Rebalancing gezien als een poort naar onze ware vrije natuur.

Zo ontstond Rebalancing als een spirituele, speelse lichaamsgerichte benadering, gericht op zelfinzicht, bewustzijn en belichaming van de natuurlijke kwaliteiten.

Rebalancing in Nederland
Via de pioniers Deva Barbara van Rooyen, Rob Merkx en Jeanine van Deursen is Rebalancing naar Nederland gekomen. Zij hebben elkaar leren kennen tijdens hun Rebalancing opleiding in Italië. In 1989 richtten zij de Nederlandse opleiding tot Rebalancer op, sinds 2023 het Rebalancing Centrum.
Inmiddels hebben al ruim 400 mensen de opleiding gevolgd.