Nieuwe wet voor zorgaanbieders Wtza

 

Check of jij er klaar voor bent! Ook als je denkt GEEN zorg te leveren.

De Rijksoverheid wil de kwaliteit van zorg verbeteren en verplicht met ingang van 1-1-2022 voor nieuwe zorgaanbieders en vanaf 1-7-2022 voor bestaande zorgaanbieders dat zij zichzelf en hun praktijk melden èn voldoen aan de Wkkgz, WGBO en AVG.

Wat houdt dat in voor ons rebalancers?

Het maakt uit of jij jezelf ziet als zorgaanbieder of niet.

  • Als je jezelf niet ziet als zorgaanbieder, dan mag je géén uitspraken doen op je website en/of folder over het bieden van gezondheidsverbetering/bevordering of preventie. Ook mag je niet ernaast wèl iets aanbieden wat onder zorg valt (bv. Tai chi voor gezondheid, zwangerschapsyoga e.d.). Mocht je hierover niet duidelijk zijn, dan kan de inspectie je hierover waarschuwen of een boete geven. Dit kan komen doordat cliënten een klacht indienen, omdat er een calamiteit zich voordoet en/of er een melding wordt gedaan bij het Landelijk Meldpunt Zorg.
  • Als je jezelf wel ziet als zorgaanbieder, dan kan je òf aangesloten zijn bij een beroepsvereniging en wordt je op de hoogte gehouden hoe en waar je volgens de nieuwe wetgeving aan moet voldoen. Óf je bent niet aangesloten bij een beroepsvereniging en dan zal je jezelf goed moeten informeren over deze wetgeving.

Voor meer informatie, lees verder op:

Wet toetreding zorgaanbieders

Wat zijn mijn rechten en plichten bij een medische behandeling?

of download de informatie van de Rijksoverheid op:

Handleiding Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Handreiking Wkkgz voor zzp’ers

Kom je er zelf niet uit? Bespreek het onderwerp dan in je intervisie groep. Je kunt ook lid worden van Solopartners, zij bieden voor 160,- per jaar aan om alles voor je te regelen.

(Bij zorgverzekeraars is er een trend om steeds minder complementaire zorg te vergoeden.
Mocht je overwegen om jouw praktijk ‘vergoeding-proof’ te maken, weet dan dat er veel onzekerheid hierover bestaat.)