Caroline Smit

Het was rond 2013 dat ik bij een Rebalancer in mijn buurt een tijdje sessies nam.

Zij durfde niet eens over het inspiratie jaar te beginnen, zo vertelde ze achteraf, omdat ik destijds al zo veel deed. In dat jaar studeerde ik af als Natuurvoedingskundige en had ik  ook al een jaartraining Stemexpressie gedaan en deed ook nog iets met Coaching en Taoïstische transformatie technieken. Eigenlijk typisch, zoveel en veel tegelijkertijd, haha. Want de reden om meer te leren voelen via Rebalancing was omdat ik in 2010 een Burn-out had gekregen. Ik was de jaren daarna gaan herstellen en studeren naast mijn drukke gezin maar de aard van het beestje bleef. Ik was maar aan het doorgaan. Mijn hoofd bleef druk en ik deed nog steeds (te) veel op wilskracht.

Pas veel later bij het zien van een specifieke foto op de flyer van de opleiding, voelde iets (ik vermoed mijn intuïtie) heel sterk in mij, daar wil ik zijn, op die plek van de foto! Ik koos dus eerder op gevoel dan dat ik nou precies wist dat ik Rebalancer wilde worden. Het inspiratiejaar was magisch mooi, met een fantastische groep mede studenten en een prachtig programma met ieder blok weer zulke mooie lichaamsgerichte oefeningen waardoor ik hele nieuwe ervaringen opdeed en daarmee openbaringen in mezelf. Ik kwam dat jaar in zo’n levendige staat terecht, met meer flow en mijn hart ging open. Ik vond dat het meest bijzondere jaar en het meest fantastische in mijn leven wat ik mezelf heb kunnen geven! Nou ja en toen toch maar door met leerjaar 2 en daarna met leerjaar 3…en toen werd het naast ontdekken en spelen ook wel weer meer moeten, haha.

Het gaf me zoveel ervaringsgerichte inzichten.

Door de dynamische meditaties bijvoorbeeld ging ik voelen hoe mijn drukke hoofd-energie kon zakken in mijn lijf en ik me gaandeweg  meer gegrond kon voelen, rustiger , ruimer en stevig in mezelf. Dit is iets wat ik nodig heb, wat mij goed doet. Bij de aanrakingen op de massage tafel ontdekte ik hoeveel huidhonger ik had, oftewel Hoe goed het me deed om op die specifieke manier aangeraakt te worden. Meer in contact te komen met behoeftes en verlangens, en dat mijn voelen veel trager ging dan mijn denken, en dat ik steeds meer en meer ont-wikkelde wie ik ben en wat ik nodig heb. En daardoor steeds beter voor mezelf kon gaan zorgen (en dus ook voor de ander)

Pas na de opleiding begon het integreren echt.

Juist door het geven van sessies en bezig blijven met lichaamswerk ook op andere terreinen dan alleen bij Rebalancing. Het is een levensweg voor mij. Het groeien en leren houdt nooit op. Persoonlijke ontwikkeling heb ik altijd al boeiend gevonden en er nu dus mijn werk van gemaakt.

Vroeger al was mijn lichaam het instrument om mee te werken maar op een hele andere manier. Na de toneelschool was mijn lichaam belangrijk om het performen zo goed mogelijk te doen en vol te houden. Dus ik zorgde fysiek wel goed voor mijn lichaam maar qua binnen wereld, voelen wat ik nodig had, niet echt.

Na die Burn-Out ging ik op zoek, naar het waarom en naar heling. Tijdens de Natuurvoedingskunde opleiding ging ik gaandeweg gezonder en anders leren eten en meer bewust worden van wat bepaalde voeding met mij deed en wanneer het vullen was of wanneer voeden. Daar begon voor mij het leren voelen en bewuster worden van mijn lichaam.

En daarmee kwam ook de verdieping in mezelf. Voeding voor de Ziel. Die opleiding had een antroposofisch gedachtegoed en vooral het spirituele stuk sprak mij heel erg aan. Die interesse is gebleven en werd verder voortgezet op de Rebalancing opleiding.

Een paar jaar na mijn afstuderen ben ik er ook echt werk van gaan maken.

Met nu een eigen praktijk aan huis en vaste cliënten. Wat ik fijn vind om ze mee te geven is vertrouwen in zichzelf en te laten ervaren hoe het werkt in je menszijn. Dat alle emoties en gevoelens waar mogen zijn en ze ruimte nodig hebben om gevoeld te worden, dat ze geuit willen worden ipv wegstoppen, inslikken, ophouden of volhouden.

En dat als we daar tijd voor vrij maken, door te vertragen en er bewust naar toe te gaan,  vervolgens weer ruimte komt om die ene zachte staat te ervaren in jezelf die er altijd is… maar zo vaak en snel weer bedekt raakt. Want daar zit het hoofd vrijwel altijd tussen met al z’n kritische stemmetjes en overtuigingen. Bij het Zelfonderzoek op de stoel voorafgaand aan de aanraking ervaren ze dat al, zo’n mega verschil meteen door even de ogen te sluiten, naar binnen te keren , te voelen hoe het werkelijk is, hier en nu, met hun eigen aandacht en aanwezigheid. Dat geeft steeds meer vertrouwen en bewustzijn. Daar zie ik mijn cliënten ook echt in groeien.

En wat altijd magisch mooi blijft na een sessie is dat ze zichzelf helemaal aanwezig voelen en de verhalen waar ze mee binnen kwamen er opeens minder toe doen. En dan dat verschil in het gezicht he, na binnenkomst nog gesloten en wat strak, na een sessie weer open en zacht.

Je kan het alleen maar zelf ervaren en ik help door te begeleiden. En dit werk gaat 2 kanten op he, ik zelf ervaar in een sessie ook weer meer mijn ruimere staat, een gevoel van rust en vrede, onze essentie!
Het voelt alsof ik iedere keer even mee mag reizen met iemands binnenwereld en dat voelt heel dankbaar!

Naast mijn praktijk geef ik ook vrouwenretraites en workshops waar ik alles in kwijt kan van wat ik tot nu toe gedaan heb. Ik hou ook erg van groepen, vooral de kracht van de bedding die met een groep ontstaat, heerlijk!

Caroline Smit