Janneke Venema

Janneke Venema

Dankzij de migraine

Vroeger was ik maatschappelijk werker. Ik vond dat praten met de mensen wel leuk en het ging me makkelijk af, maar ik zag altijd de stress in hun lichaam en die was er aan het eind van het gesprek nog steeds. Ik wist niet wat ik daaraan kon doen en dat gaf me een ontevreden gevoel.

Ook toen al bezig met mijn zelfontwikkeling, schreef ik mij in voor een tantratraining rond de millenniumwissel, bij het centrum voor tantra in Amsterdam. Daar heb ik vaak in bed gelegen met migraine, want ik vond het zó spannend… Én ik ontmoette daar Dagmar de Vries. Er ontspon zich een vriendschap tussen ons die uitmondde in een reis naar La Palma in april 2001. Daar kreeg ik ook weer migraine en Dagmar zei: “Ga maar liggen.” Dus ik lag op La Palma – op het strand, op stretchers, op bed, op de grond – terwijl Dagmar mij behandelde met Rebalancing. De migraine verdween. Ik wilde weten wat zij deed.

Zo belandde ik in de introductieworkshop van de Rebalancing-opleiding in juni 2001, waar Rob Merkx mij in de pauze in het oor fluisterde: “Wil je mijn model zijn?” Ik zei ja, en toen de eerste demonstratie zou beginnen sprak Rob de historische woorden: “Kleed je maar uit.” Ik schrok me kapot, had me helemaal niet gerealiseerd dat het zonder kleren was! Met een ontbloot bovenlichaam vleide ik mij veilig op de buik, waarna Robs goddelijke handen mijn rug een Rebalancing-behandeling gaven. Eenmaal onder zijn handen smolt ik als sneeuw voor de zon.

Een dag later kregen wij les in werken met de nek. De mensen lagen in een cirkel. De behandelaars gingen van nek tot nek. Rob vroeg telkens: “Wat voel je aan deze mens?” Ik dacht werkelijk: wat is dit voor idioterie? Ik ben in de verkeerde workshop beland. Maar in dezelfde workshop gaf Rob suggesties wat je kon voelen: warmte, kou, spanning… Toen begon ik te voelen. En dat bleef zo gedurende de hele vierdaagse. Toen het afgelopen was dacht ik: wat nu? Ik wilde daar heel graag meer van, maar de opleiding was voor mijn budget veel te duur.

Rebalancing rules the world

Bij het afscheid in de hal hoorde ik het woord ‘sponsoractie’ en dacht yes! Op een A4-tje legde ik mijn situatie uit en mijn grote verlangen om de Rebalancing-opleiding te kunnen volgen. Ik stelde voor: als ik van jou 40 gulden krijg, krijg jij van mij anderhalf uur ‘sessie’. Zo is het gegaan. De kerk was mijn eerste grote sponsor, waardoor ik mijn eerste tafel en kruk kon kopen. Goed materiaal om de piepende en krakende ijzeren behandeltafel die ik van mijn fysiotherapeut had gekregen te vervangen. Goed materiaal vond ik belangrijk, en nog steeds.

Vanaf het eerste blok waarin ik alleen maar had geleerd de rug te behandelen, vulde de behandeltafel mijn woonkamer en lokte ik iedereen erop. Ik zat op twee koren en aan iedereen zag ik de klachten: de een had een zere nek, de ander een zere rug, de volgende had last van zijn knie. Ik sprak ik iedereen aan: heb jij daar last van? Wat doe je eraan? Niks? Dan kom je bij mij op de tafel. Ik was blind van enthousiasme. Rebalancing rules the world, was mijn credo, dit is het ultieme antwoord op alle vragen en brengt de wereldvrede. Iedereen moest op mijn tafel! Als een kip zonder kop was ik heel goed bezig. Terugkijkend krijg ik soms het schaamrood op de kaken en soms heimwee.

Het geld kwam uit alle hoeken en gaten en zo heb ik mijn hele driejarige opleiding gesponsord gekregen. Ik had vele ambassadeurs. Toen de opleiding klaar was, dacht ik weer: wat nu? Ik had nooit serieus over een praktijk nagedacht, maar ik had al een halve week aan werk en een schat aan ervaring. Na een half jaar heb ik mij in januari 2005 ingeschreven bij de KvK en sindsdien kwam alles in een stroomversnelling. Binnen twee jaar leefde ik ervan. Ik heb de praktijk niet gezocht, maar de praktijk zocht mij op. Kortom: ik heb altijd gevoeld, ook tijdens de opleiding: er rust zegen op dit werk.

Rebalancing brengt mij dicht bij mensen

Rebalancing heeft mijn leven waanzinnig verrijkt! Ik voel mij vereerd en dankbaar dat ik ‘aan mensen mag zitten’: letterlijk aan hun lichaam, maar ook figuurlijk, aan hun hart en aan hun geest. Waar mag dat nu nog? In die nabijheid vindt de werkelijke ontmoeting plaats van hart tot hart, zonder maskers. Daar is ruimte om spanning los te laten en te zijn met wat er is. Door die nabijheid heb ik ook een signaleringsfunctie – bijvoorbeeld bij huidafwijkingen en het vermoeden van andere medische aandoeningen, maar ook als er sporen van mishandeling zijn.

Ik ervaar aan den lijve nog steeds dat Rebalancing een prima methode is om te ontspannen en het is verrijkend om dat aan mensen uit te delen. De spanning die ik zag als maatschappelijk werker en waar ik toen niets mee kon, vormt nu de kern van mijn werk en ik kan mensen er werkelijk mee helpen. Inmiddels is mijn praktijk enorm verbreed en verdiept, want ik werk ook met familieopstellingen en andere vormen van lichaamstherapie zoals Trager-approach, Cortical Field Re-education en Trauma Releasing Excercises.

Janneke Venema
Praktijk voor Lichaamstherapie en Systemisch werk