Janneke Venema

Janneke Venema

20 jaar Praktijk voor Lichaamstherapie en Systemisch werk

Het is 24 mei 2024 en het is feest! Met een groot gezelschap van betrokken familieleden, vrienden en bekenden, collega’s, docenten en cliënten vier ik het 20-jarig jubileum van mijn praktijk. Twintig jaar balanceren met lichaam en geest op weg naar een nieuw evenwicht. Honderden lichamen en families zijn onder mijn handen en ogen geweest. Lichter en opgelucht zijn deze mensen de deur uitgegaan.

In 2004 was ik gediplomeerd Rebalancer pur sang. Als onvermogend student had ik drie jaar opleiding gedaan op basis van sponsoring. Jan en alleman en de kerk hebben mijn opleiding medegefinancierd. In ruil voor talloze sessies, want ik vond een balans tussen geven en ontvangen belangrijk. Het gevolg was, dat ik gedurende de opleiding een schat aan ervaring opdeed. En bij de diploma-uitreiking had ik al een halfgevulde praktijk. ‘En nu?’, heb ik mij afgevraagd, omdat ik niet uit een gezin kom waar zelfstandig ondernemerschap aan de orde was. In die zin heb ik de praktijk niet gezocht, maar vond de praktijk mij.

20 jaar ervaring

De praktijk groeide als kool en in twee jaar kon ik ervan leven. In die twintig jaar heb ik gemerkt dat er een soort eb-en-vloedritme in zit. Soms neemt de drukte af, en als ik mij dan zorgen begin te maken, stromen de nieuwe cliënten weer binnen. Van meet af aan heb ik dan ook gevoeld dat er zegen rust op dit werk. Het geeft een soort eeuwigheidsgevoel. Want ik realiseer me nu, na al die jaren en inmiddels de zestig gepasseerd, dat er altijd mensen zullen zijn die lichamen hebben die van tijd tot tijd behandeling nodig hebben, of meer inzicht zoeken in hun levensvragen.

Ben ik over twintig jaar nog steeds Rebalancer? Als de gezondheid me gegeven wordt, zou het zomaar kunnen, het is mijn levenswerk.

Rebalancer pur sang ben ik allang niet meer. Vanaf het begin deed ik uitwisselingen met collega’s, nam sessies voor mijn eigen ontwikkeling, deed supervisie en bleef mij scholen tot op de dag van vandaag. Zelfontwikkeling is voor mij de sleutel naar het beter helpen van andere mensen. Ik heb mijn blik op het werkveld verbreed en verdiept. Naast Rebalancing is er een heleboel bijgekomen: Trager, de Dorn-methode, CFR/Feldenkrais, Thaiyoga, TRE en Familieopstellingen/Systemisch werk.

Rebalancing brengt mij dicht bij mensen

Wel blijf ik mij vereerd en dankbaar voelen dat ik als lichaamstherapeut en systemisch werker mensen mag aanraken: letterlijk hun lichaam aanraken, maar ook figuurlijk, hun hart raken en hun geest. In die nabijheid vindt de werkelijke ontmoeting plaats van hart tot hart, zonder maskers. Daar is ruimte om spanning los te laten en te zijn met wat er is. En Rebalancing ligt aan de basis daarvan.

Ik ervaar aan den lijve nog steeds dat Rebalancing een mooie methode is om te ontspannen en te leren zijn met wat er is. Immers: alleen hetgeen waarmee je verbonden bent, kan helen! Het is verrijkend en soms ontroerend om bij die intense processen van mensen aanwezig te mogen zijn. De spanning die ik in ‘een vorig leven’ als maatschappelijk werker zag en waar ik toen niets mee kon, vormt nu de kern van mijn werk en ik kan mensen er werkelijk mee helpen.

P.S. Op mijn jubileumfeest is een nieuwe film over mijn werk in première gegaan.

Janneke Venema
Praktijk voor Lichaamstherapie en Systemisch werk