Joke Mulder

Joke Mulder

De ommekeer

Het heeft mij aardig wat jaartjes gekost om het muurtje af te breken dat ik om mezelf opgebouwd had. Jaren waarin ik ontdekte dat het er eigenlijk alleen maar leuker op wordt als je jezelf meer kwetsbaar durft op te stellen en eerlijk durft te zijn tegen de mensen om je heen.
En omdat ik begrijp welke processen je daarin kunt tegenkomen, begeleid ik nu anderen.

Net veertig was ik toen mijn man  onverwachts ziek werd en na korte tijd overleed. Ineens zag de wereld er heel anders uit. Mijn jeugd in een veilig Gelders dorp, mijn opleiding tot directiesecretaresse en mijn werkervaring als stewardess hadden me niet voorbereid op de rouw, de ontreddering en het alleenstaan. Ik begon te hyperventileren.

Yoga en mediteren hielpen, en ik ontdekte een verlangen in mezelf naar een meer spiritueel bewustzijn. Ik deed een driejarige opleiding intuïtieve ontwikkeling, healing en reading. In vele geleide meditaties leerde ik steeds meer over mezelf en vond ik meer rust.
Vertrouwen hebben in mezelf, mijn hart openen en mezelf durven laten zien: het was een lange reis die begon met een eerste stap en waarvan de eindstreep niet in zicht is.

Een A-4tje is te klein voor de opsomming van opleidingen, cursussen en workshops die ik gevolgd heb. Soms dacht ik: ja dat gaat het worden, daar ga ik mijn beroep van maken. Elke keer vond ik dat ik eerst meer moest leren, meer moest kunnen en vooral, het beter moest kunnen, voordat ik mijn eigen praktijk kon starten.

Mijn draai gevonden

En toen had ik ‘ineens’ de leeftijd bereikt dat ik stopte met mijn werk. Nu kon ik gaan toepassen wat ik geleerd had, maar wat wilde ik nou echt? Ik kreeg het advies om naar een Rebalancer te gaan. Bij Mariska Gieskes ontdekte ik hoeveel ik nog in mijn hoofd zat en hoe ik alles onder controle probeerde te houden. En ik ontdekte ook de rust die ontstond als ik dat even los durfde te laten. Een heel bijzondere ervaring.

Op advies van Mariska heb ik me toen opgegeven voor de zomerworkshop. Ze noemde het ‘een cadeau aan mezelf’. En dat was het inderdaad. Geweldige dagen met een fijne groep mensen in de mooie, rustige omgeving van Siddeburen.

Daarna heb ik me direct opgegeven voor de opleiding. Ik was de oudste student van ons jaar – en dat bleek helemaal niets uit te maken. In die jaren besefte ik dat echte ontspanning en daardoor ook verandering, pas kan ontstaan wanneer je de ruimte krijgt alles te voelen wat er werkelijk in je leeft, positief of negatief. Het is voor mij een reis geworden met veel tranen, gelukkig ook veel lachen, met diep in mezelf te duiken en mezelf eerlijk in de ogen te durven kijken. Te leren dat ik niet mijn gedachten en emoties ben, maar dat ik me daar wel mee had vereenzelvigd. En vooral te leren dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik zonder oordeel naar mezelf mag kijken. Dat ik juist daardoor met veel meer compassie naar anderen leer kijken. Het was een prachtige, vaak onstuimige tijd waarin ik veel heb kunnen loslaten. Een groot cadeau aan mezelf. Het was een verjongingskuur. Met nieuwe vrienden voor het leven.

Ik heb bewuster leren leven en ingezien dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn, maar dat ik wel steeds verbeteringen kan aanbrengen. Dat het gaat om die eerste stap te zetten, dat gewoon maar te durven.
Grappig genoeg heb ik al in het eerste jaar van de opleiding de afspraak gemaakt met mijn collega José van de Vooren om met haar samen een praktijk buitenshuis te zoeken als we klaar waren. Al tijdens de start van het derde jaar van de opleiding kwam de kans om in een bijzondere locatie samen een kamer te delen en die hebben we met beide handen aangegrepen. Hoe trots en blij waren we met onze ruimte, en dat zijn we nog steeds.

En nu

Nu help ik cliënten bewust te worden waar ze spanning in hun lichaam vasthouden. Om niet bang te zijn voor de emoties die daardoor naar boven kunnen komen. Ik ondersteun ze in hun proces zich langzaam los te maken van al die oude patronen die ze elke keer weer aan het herhalen zijn.

Andersom leer ik ook veel van mijn cliёnten. Elk proces is een leermoment voor ons beiden. En dat is waar mijn hart zich iedere keer weer voor opent en waar ik van geniet.

Ik blijf nieuwsgierig naar wat voor mogelijkheden er zijn om mij verder te blijven ontwikkelen, zodat ik dat ook weer in mijn praktijk kan doorgeven. Het is fijn om workshops en masterclasses te volgen die een verdieping zijn van mijn kennis en kunde. Weten dat ik altijd de keuze heb om iets anders te doen, om van gedachten te veranderen, open te staan voor een ander perspectief.

Joke Mulder
Woman in Balance