Kea Schelvis

Kea Schelvis

Dit jaar bestaat mijn praktijk voor Rebalancing 25 jaar. Al die tijd heb ik mensen kunnen en mogen begeleiden in meer bewustzijn en integratie van lichaam en geest.
Het is al lang geleden dat ik ben afgestudeerd als Rebalancer. Als ik denk aan de tijd dat ik de opleiding volgde begint mijn lichaam te tintelen, vol en ruim te voelen en mijn geest wordt onbezorgd, levendig en tegelijkertijd ook stil.

Zo gaat het dus met herinneringen, het lichaam zit vol met geheugencellen en elke fijne of minder prettige herinnering heeft zijn weerslag in het lichaam. Als je meer gaat voelen in je lichaam, word je je ook meer gewaar van hoe lichaam en geest samenwerken: “als je het lichaam aanraakt, raak je de geest aan”.
 
Rondom mijn drie en dertigste levensjaar kwam een grote omwenteling in mijn leven. Ik zegde mijn baan in een antroposofische werk-/leefgemeenschap op, evenals mijn huurhuis, zette de inboedel op straat en ging een jaar op avontuur in India en Nepal, naar boeddhistische oorden om te mediteren maar vooral ook om te dwalen en mij te laten verrassen door wat er naar mij toekwam.
 
Tijdens de reis overleed mijn vader en in hetzelfde jaar ook mijn moeder Deze gebeurtenissen maakten de omwenteling in mijn leven nog groter. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten verdween en mijn lichaam beefde bij tijd en wijle.
 
Teruggekomen van de reis startte ik een studie aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde, waar ik ook massagelessen volgde. In deze lessen voelde ik dat aanraking mij diep raakte en van levensbelang was in deze voor mij turbulente tijd waarin mijn gedachten zo druk bezig waren met zoeken naar houvast en het niet konden vinden. De aanraking en nabijheid waren helend, brachten mij weer in contact met het fysieke bestaan en maakte veel emoties en verlangen bij mij los.

Vanuit dit verlangen naar meer contact met mijn lichaam en naar de wijsheid ervan, ben ik verschillende massage en bewegingsvormen gaan leren, zoals Shiatsu, voetreflexologie, polariteitsmassage, klassieke massage, Esalen massage etc.
En ook: Rebalancing.
 
Rebalancing heeft mijn hart werkelijk geopend daar ik in de opleiding mijn levenslust en passie zonder terughouding kon ervaren. Ingehouden gevoelens, waaronder tot mijn verbazing ook veel ingehouden vreugde, kregen volop de ruimte. Mijn zoektocht naar liefde transformeerde in: ik bèn liefde.
 
Er kwam een diep “ja” naar het lichaamswerk en alles wat het mij gaf en had gegeven wilde ik ook met anderen delen. Mijn praktijk floreerde al snel en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. De docenten die destijds les gaven bij de Rebalancing Opleiding vroegen mij of ik wilde assisteren en supervisie wilde geven. Ik heb dat zeven jaar gedaan en voelde mij daar als een vis in het water.

“Not knowing is the most intimate”.

Deze Osho uitspraak gaf docente Barbara van Rooyen mij mee toen ze mij het Rebalancing diploma gaf.
Dit herkende mijn hart ten diepste, het is de mooiste Rebalancing uitspraak die ik ken en zo herkenbaar in het lichaamswerk.
 
Dit niet weten vraagt en geeft een onvoorwaardelijk liefdevolle houding vervuld van bewustzijn, ervaren en voelen met alle zintuigen, getuige zijn van alle details, dat ontstaat in het contact tussen rebalancer en cliënt. Dit contact is waardevol omdat hierin vaak gewoontepatronen worden blootgelegd en herkenbaar worden. Dit geeft de gelegenheid om te voelen wat deze patronen in je lichaam teweeg brengen.

Je merkt bijvoorbeeld dat je lichaam zich, soms subtiel en soms heel duidelijk, in het contact gaat verzetten, wil vluchten, stil wordt of zich machteloos voelt. Dit drukt zich ook in je adempatroon uit.
 
In een Rebalancingsessie leer je te vertrouwen in hoe het is om jezelf niet te veroordelen maar vriendelijk bij jezelf aanwezig te zijn, van waaruit een bereidheid ontstaat om je gevoelens en gedachten waar te nemen, precies zoals ze nu zijn. Alles wat zich dan aandient aan bijvoorbeeld boosheid, rouw, angst, vreugde, pijn, verlangen, hoeft niet veranderd of gecontroleerd te worden maar is fundamenteel goed van zichzelf, zodat de energie, scherpte of helderheid van dat gevoel ervaren kan worden en in beweging komt.
 
Zo ontstaat er een innerlijke buiging naar datgene wat je hebt verlaten of waarnaar je steeds op zoek bent. In dit proces gaan je hoofd, hart en buik weer samen werken: je komt weer thuis bij jezelf.
 
Mijn inspiratiebron is al lange tijd de boeddhistische meditatie en studie, tevens heb ik opleidingen gevolgd in Craniosacraal Therapie en Familieopstellingen. Deze benaderingen integreer ik in mijn Rebalancingpraktijk.
 
Je bent van harte welkom!
Kea Schelvis,  Bergen (NH)