Maria H.J. Geelen

PsychologieStudie

In het jaar 1989, als ik 24 jaar ben, haal ik mijn doctoraal psychologie in Utrecht. Er is in die tijd geen uitzicht op een reguliere baan als psycholoog. Dat vind ik niet zo erg want het is niet wat ik ambieer. Ik ben vooral geboeid door de connectie van de geest met het lichaam.

Tijdens mijn studie psychologie heb ik cursussen massage, bio-energetica en Rebirthing gedaan. Ik ervaar dat het lichaam onlosmakelijk met de geest is verbonden. Ik start met cursussen over het creëren van mijn levenswerk bij John Kalse. Tijdens één van de laatste cursussen, eind december 1989 in de Algarve, visualiseren we het werk van onze dromen. Het gaat over de kwaliteiten die we graag in ons leven willen hebben. Voor mij zijn ruimte en ontspanning belangrijke waarden. Tevens visualiseer ik een woning in de binnenstad van Utrecht, waar toen al woningnood was. Ik woon op dat moment nog in de studentenflat aan de Van Lieflandlaan, aan de rand van de stad.

Droom

Terug uit de Algarve in Utrecht komt de gevisualiseerde droom in no time uit! In het lokale studentenkrantje zie ik een advertentie staan waarin een ‘inwonend beheerder’ gezocht wordt. Als ik bel, blijk ik te laat te zijn, maar ik mag ondanks dat nog een brief schrijven. Door een samenloop van omstandigheden, ben ik per 1 februari 1990 toch nog als inwonend beheerder aangenomen. Ik heb hiermee zowel werk als een woning in de binnenstad. Mijn woning bevat 2 kamers waarvan ik één inricht om massages te geven. Het werk is prima te combineren met een massagepraktijk, die ik start op 1 april.

Massage

Ik heb redelijk wat aanloop, mede vanwege de ideale locatie in de binnenstad van Utrecht. Eén van de mensen met wie ik in de Algarve was, vertelt me over Rebalancing, een nieuwe opleiding in Nederland, waar ze goede verhalen over heeft gehoord. Ik wil er meer over weten en ik besluit de zomerweek te doen. Ik ben hierna meteen verkocht: de aandacht voor het lijf, ruimte voor emoties, meditaties die het hoofd tot rust brengen, ik vind het heerlijk en dit is precies wat ik wil!

Rebalancing

De opleiding start in september en is mij op het lijf geschreven. Mijn nieuw geleerde Rebalancing-skills pas ik direct toe bij de klanten die voor massage komen. Ze zijn er heel blij mee! In die tijd leerde ik in de Rebalancing opleiding de vreemdste hoekjes en gaatjes in het lichaam te verkennen. Delen in het lichaam die ik eerder nog niet bewust gevoeld had. Bijvoorbeeld plekjes in elkaars neus en anus. Het waren bijzondere ervaringen, maar ik moet erkennen dat ik dit soort verkenningen alleen in die begintijd heb gedaan. Gewrichtsontspanningstechnieken diepweefselmassage en zelfonderzoek spraken mij het meest aan.

Eind 1991 rond ik de opleiding met succes af en vind een grotere ruimte om mijn Rebalancing praktijk vorm te geven. Dat is aanvankelijk in de praktijkruimte van John Kalse aan de Voetiusstraat.

Zowel het geven van Rebalancing-sessies als het ontvangen ondersteunt een mooi bewustwordingsproces, niet alleen in mijn cliënten maar ook in mijzelf. Uiteraard komen de nodige thema’s naar voren bij de praktijkvoering. Bij het geven van sessies ontdek ik onzekerheden in mezelf en soms ben ik bang dat ik niet genoeg te bieden heb. Dan bedenk ik van tevoren dat als het niets wordt, ik de client het geld maar gewoon teruggeef. Door dit idee ontspan ik waardoor de sessies van goede kwaliteit zijn. Het is nooit voorgekomen dat ik geld heb moeten teruggeven. Ik ontwikkel meer en meer zelfvertrouwen en besef hoe belangrijk dit werk voor mensen is.

Mezelf neerzetten

Een ander thema kom ik tegen in de bedrijfsvoering van mijn praktijk: ik blijk mezelf nog niet echt neer te durven zetten en te ‘verkopen’. Supervisie-sessies en masterclasses ondersteunen me in dit proces. Door met regelmaat Rebalancing-sessies bij collega’s te ondergaan voel ik mezelf en mijn praktijk steeds meer ‘aarden’.

In de sessies die ik geef kan ik mijn geleerde skills kwijt: het is een synthese van de psychologie-opleiding, de massage cursussen en al mijn verworven wijsheden die bij Rebalancing samenkomen. Het is een uitnodiging te zijn wie je werkelijk bent. Ruimte geven aan het gevoel en rustiger worden in je gedachten. Meer en meer jezelf te ontvangen in wie je werkelijk bent. Ik geniet ervan om dit te mogen begeleiden bij mijn cliënten.

Huwelijk

Op een dag ontmoet ik de man van mijn dromen. We kopen een huis en we krijgen 2 kinderen. In deze relatie kom ik echter de nodige thema’s tegen. In verbinding zijn zonder mezelf te verliezen blijkt nog niet zo eenvoudig. Zo gemakkelijk het is om anderen inzicht en helderheid en ruimte te bieden, zo lastig is dat voor mezelf!

Na 17 jaar mijn best doen loop ik vast in de relatie. Het voelt alsof ik in cirkeltjes blijf ronddraaien en zelfs met gesprekken met een psycholoog komen we er niet uit. Integendeel., ik ontdek dat hoe ik ook mijn best doe, het niet beter gaat. Ik zou hier graag willen schrijven dat ik met behulp van Rebalancing de relatie heb kunnen redden, maar helaas, dat is niet het geval.

Wim Hof

Ik leer in 2015 de Wim Hof Methode kennen en ik heb er veel baat bij. Ik besluit Wim Hof-trainer te worden. Ik voel de kracht om voor mezelf te gaan staan: ik durf het onbekende aan te gaan en ik spring in het diepe. Ik weet niet waar het uitkomt, maar ik wil graag iets veranderen en ik ga op mezelf wonen.

Nu merk ik dat Rebalancing en de Wim Hof Methode aanvullend werken op elkaar en ik blijf groeien en ontwikkelen. Ik voel dat mijn keus om op mezelf te gaan wonen goed is geweest, ondanks alle moeilijke momenten die het met zich mee heeft gebracht. Ik leer dat het niet de bedoeling is om moeilijkheden uit de weg te gaan. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Elke moeilijkheid op je pad is een kans om te groeien. Door mezelf liefde en ruimte te geven, kan ik het anderen ook geven.

Ruimte

Ik vind het heerlijk om mensen die er open voor staan te begeleiden in hun eigen bewustwordingsproces. Daar waar ik zelf ruimte en inzicht heb gevonden in mijn levensproces, daar kan ik anderen begeleiden. Dit is één van de principes die ik tijdens de Rebalancing opleiding heb geleerd: alleen daar waar je zelf ruimte hebt, daar kun je ruimte géven. Rebalancing is en blijft mijn belangrijkste basis ook al noem ik mij nu lichaamsgericht coach.

Ik geniet van de ruimte die ik voor mezelf heb gecreëerd, daarmee is er ruimte voor anderen ontstaan. Ik voel me gelukkig dat ik een mooie harmonieuze vriendschap heb met mijn ex waarbij we elkaar steunen en een warm hart toedragen. Dat is wél te danken aan Rebalancing en de zelfonderzoeken die ik wekelijks doe. Voor mij is dit werk onmisbaar. Het brengt mij naar een sterk, vrij en blij leven. En dat gun ik iedereen.

Maria H.J. Geelen

Oprichter en eigenaar van Centrum De Gouden Piramide en Ruggesteun voor Ondernemers en auteur van ‘Leef Voluit, in flow met de MARIA-methode‘.