Paul Rijken

Paul Rijken

Een gestage stroom van bezoekers bleef langskomen. Recht in mijn gezichtsveld. En geen moment was het even stil.

Normaal gesproken was ik al lang overprikkeld geraakt en even weggelopen. Nu zat ik rustig op een krukje bij een massagetafel en gaf een Rebalancing sessie aan iemand die wilde ervaren wat Rebalancing is. Ze had net in onze de stand van de Rebalancing School uitleg gehad.  Doordat ik met aandacht de cliënt aanraakte én tegelijkertijd mijzelf bewust voelde, was ik in contact met mezelf en had de buitenwereld weinig tot geen invloed op mij. En dat zelfde gold ook voor mijn cliënt. Heel bijzonder.

Ik zat in mijn eerste jaar van de Rebalancing opleiding en had de kans gekregen én gegrepen om mee te helpen op een beurs om Rebalancing te promoten.

Zoekende naar wie ik ben en wat ik werkelijk wil in dit leven was ik uiteindelijk uitgekomen bij Rebalancing. Ik had ik al veel zelfhulpboeken, coachingstrajecten en therapieën achter de rug. Ook met behulp van affirmaties, meditaties, mindfulness en retraites probeerde ik tot mijn waarheden te komen. Alles overdenkend en analyserend, zoals ik was opgevoed en onderwezen. Het hielp allemaal wel … voor een korte tijd.

Totdat een keer de paniek toesloeg tijdens een moeilijke fase in mijn leven. Ik had het gevoel alleen maar te verliezen en wist totaal niet meer wat wel of niet goed voor me was. Een zoveelste advies dat ik kreeg was om Rebalancing sessies te gaan volgen: meer gaan voelen. Bewust voelen wat er op dat moment in mijn lichaam te voelen is. Al na een paar sessies werd het me duidelijk: dit bewust voelen was mijn ‘ontbrekende schakel’.

Mijn mentale manier van omgaan met de dingen kreeg er een lichamelijke component bij. Rebalancing bleek voor mij dé sleutel tot échte en blijvende verandering. Niet geforceerd, maar op natuurlijke en milde wijze. Vanuit ontspanning en met mededogen alles accepterend wat zich in mijn lichaam aandiende – fijne en nare gevoelens/gedachten – ontstond een diepere ontspanning, zowel geestelijk als lichamelijk.

Het voelde als een staat van ‘zijn’ die ik niet eerder had meegemaakt. Van hieruit kwamen antwoorden en waarheden als vanzelf. Mijn zelfbeeld verbeterde en ik kon weer meer richting geven aan mijn leven.
Ik leerde ook dat ik mijn gedachten niet hoefde te negeren en dat ik tijdens het voelen wat er speelt ook scherp analytisch mag zijn. Zowel bij mezelf als bij de ander. Een hele geruststelling.

Een ander gevolg van Rebalancing was dat ik mijn kwetsbaarheid ging voelen. Ik heb – letterlijk – aan den lijve mijn oude angsten, verdiet en boosheid gevoeld. Zaken die ik liever wegstopte. Om anderen te vriend te houden, ten koste van mijn grenzen en wensen.

Nu ervaar ik dat kwetsbaar durven zijn me uiteindelijk veel minder (in)spanning oplevert en me authentieker maakt. Juist als het ongemakkelijk wordt.

Ik ben er van overtuigd dat wanneer we kunnen, durven, ontspannen in onze eigen kwetsbaarheid, we worden wie we werkelijk zijn en ons echt kunnen verbinden met anderen. Een diep verlangen dat in ons zit.

Gefascineerd geraakt door de effecten op mijn welzijn van de combinatie van mindfulness en lichaamswerk, die Rebalancing biedt, begeleid ik in mijn praktijk anderen die dit ook willen ervaren.

Paul Rijken, Arnhem (GLD)