Think and grow rich

Bestudeer dit boek en ontdek de denkwijze die je leven zal veranderen


Auteur
 Napoleon Hill

Uitgever Invictus

1e uitgave 1937 Deze nieuwe Nederlandse vertaling is een hedendaagse bewerking van de originele tekst.

Recensent Maria Geelen

Samenvatting van het boek

Uit de stapel boeken die ik nog wil lezen of in aan lezen ben kies ik het boek van Napoleon Hill, ‘think and grow rich’, het is één van mijn favorieten. Het is alweer een tijd geleden dat ik erin gelezen heb. Ik kijk waar ik gebleven ben. Het is bij hoofdstuk 15 en dat gaat over de 6 basisangsten die we hebben.

Ik lees een paar regels en voel me direct geïnspireerd om actie te ondernemen. Dit is typisch zo’n boek dat het effect heeft me weer ‘op de rails’ te zetten.
Ik sta voor een aantal beslissingen die ik moet maken. Ik wil graag uitbreiden en nieuwe richting toevoegen aan mijn bedrijf. Dat is spannend. Welke angsten kom ik tegen?
Volgens het boek is de grootste angst die we hebben de angst voor armoede. En de laatste van het rijtje is de angst voor de dood.  Uiteraard zijn het vaak ook combinaties van verschillende angsten, maar dit statement is toch een interessante.
Leef je een leven waarin je jouw mogelijkheden benut hebt, dan hoef je niet bang te zijn voor de dood. De meest voorkomende oorzaken van de angst voor de dood zijn volgens Hill een slechte gezondheid, armoede, het gebrek aan prettige bezigheden, teleurstelling in de liefde, krankzinnigheid en religieus fanatisme.

Het heeft er natuurlijk ook nog mee te maken wat je allemaal op ‘dood’ plakt. In de tijd van de middeleeuwen was het idee om na de dood in de hel te komen met het vagevuur natuurlijk niet een heel uitnodigend idee. Als je denkt dat het gewoonweg een diepe slaap is waarin je terecht komt als je dood bent, dan zal dit al een veel aantrekkelijker idee zijn. ‘Angst voor de dood is zinloos. De dood is een gegeven. Accepteer het en laat het voor wat het is. En wellicht is het niet eens zo dramatisch als het vaak wordt voorgesteld’,  zo schrijft Hill.

Terug naar de angst voor armoede. Deze angst kan maken dat je besluiteloos bent. Je kan niet kiezen. Het kan twijfel geven, piekeren veroorzaken, extreme voorzichtigheid met zich meebrengen, uitstelgedrag of het afschuiven van verantwoordelijkheden. Maar misschien wel het meest lastige symptoom is dat van onverschilligheid. Dit uit zich in gebrek aan ambitie, gebrek aan initiatief en verbeeldingskracht.

Het is goed te weten dat al deze angsten pas aan het eind van het boek worden beschreven.  Het boek gaat namelijk over het gebruik van je verbeeldingskracht. Het inzetten van je creatief vermogen, het volgen van je verlangen. Dat staat tegenover de angst. Laat je je verlangen spreken, dan heb je geen tijd voor angst.

Voor de volledigheid toch even de 6 basisangsten op een rijtje:
Angst voor armoede, angst voor kritiek, angst voor ziekte, angst voor het verlies van liefde, angst voor ouderdom, angst voor de dood.

Een paar interessante zinnen die ik in het eerste hoofdstuk onderstreept heb:
‘Een van de grootste oorzaken van falen is de gewoonte om op te geven bij een tegenslag.’
‘Voordat succes in iemands leven verschijnt, zal hij eerst met tijdelijke tegenslagen te maken krijgen en waarschijnlijk ook met mislukkingen.’
In deze zinnen zit zoveel wijsheid. Het is een mindset. Als je verwacht dat er tegenslagen komen en mislukkingen, dan gaat het er meer om hoe je er op dat moment mee omgaat, dan dat je het als reden ziet om ermee te kappen.

Het is natuurlijk iets anders dan even een pauze nemen. Pauzes nemen zijn noodzakelijk. Je hebt tijd nodig om weer op te laden na een tegenslag. Pauzes nemen zijn voor mij nog een uitdaging. Net als nu, mijn hoofd is vol en moe. Mijn lichaam wil een pauze. Ga ik mezelf dat gunnen?

Op dit moment is altijd alles genoeg zoals het is. Dus een pauze is altijd mogelijk. Maar het is ook vanuit een angst dat ik door wil gaan. Angst dat het niet afkomt. En dat kan weer leiden tot angst voor mislukking. En dat leidt naar die angst voor armoede.
Ik ga niet proberen een compleet beeld te schetsen van dit boek. Daar is het veel te uitgebreid voor. Misschien een open deur te zeggen dat je het toch echt zelf in de hand moet nemen. Het boek is al in 1937 geschreven en het is een klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. De wetten van de natuur die erin beschreven worden zijn tijdloos. Michael Pilarczik heeft er een mooie Nederlandse bewerking van gemaakt. Het boek is goud waard, zo schrijft hij in zijn inleiding op het boek.
En ik ben het er helemaal mee eens.
Ik houd van goud!

Verband met Rebalancing

We willen allemaal succes in ons leven.

Wat me aanspreekt in het boek

De wetten naar succes en rijkdom worden aangereikt.

Meerwaarde van het boek voor jou als Rebalancer

Rebalancer zijn is een levenshouding, om de rijkdom uit jezelf en je leven halen en dit door te geven aan cliënten. Het is de kracht van de mind die (alles?) bepalend is.